Πέμπτη 15 Μαρτίου 2012

Νηστίσιμη πορτοκαλόπιτα



 


Υλικά για 4-6 άτομα

Για την ζύμη

2 ποτήρια χυμό πορτοκάλι
2 κουταλάκια σόδα
1 σφηνάκι κονιάκ
2 κουταλάκια κανέλα
1 κουταλάκι γαρύφαλλο
3 ποτήρια αλεύρι
μισό φακελάκι μπέικιν
1 ποτήρι λάδι
1 ποτήρι ζάχαρη
ξύσμα από 1 λεμόνι
ξύσμα από 2 πορτοκάλια

Για το σιρόπι

2 ποτήρια νερό
1 ποτήρι χυμό πορτοκαλιού ή λεμονιού
2 ποτήρια ζάχαρη
τη φλούδα από ένα πορτοκάλι ή λεμόνι
1/2 ξυλάκι κανέλας

Εκτέλεση

Για τη ζύμη

Στο κάδο του μίξερ και στη μεσαία σκάλα, ρίχνουμε το λάδι, τη ζάχαρη, τα ξύσματα, το φρέσκο χυμό μαζί με τη σόδα, το κονιάκ, την κανέλα, το γαρύφαλλο και στο τέλος το αλεύρι με το μπέικιν σταδιακά.

Όταν το μείγμα γίνει απαλή ζύμη, λαδώνουμε ένα ταψί και το ρίχνουμε μέσα. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 170 βαθμούς για 30 λεπτά.

Για το σιρόπι

Βράζουμε τα υλικά για 7 λεπτά περίπου (από τη στιγμή που αρχίζει να κοχλάζει). Αφαιρούμε την κανέλα και τη φλούδα και αφήνουμε να κρυώσει.

Κόβουμε σε κομμάτια την πορτοκαλόπιτα και την περιχύνουμε με το σιρόπι. Η πίτα μας πρέπει να είναι ζεστή, σχεδόν μόλις βγει από το φούρνο, ενώ το σιρόπι χλιαρό προς κρύο. Αφού πιει όλο το σιρόπι, σερβίρουμε.

newsbeast.gr

1 σχόλιο:

  1. Πολύ ενδιαφέρουσα φαίνεται. Άντε γιατί τώρα τη Σαρακοστή πάσχουμε λίγο από την έλλειψη γλυκού.

    ΑπάντησηΔιαγραφή