Πέμπτη 15 Μαρτίου 2012

Τέσσερις μύθοι για τη χοληστερόλη


Μπορεί να είναι μια λέξη που ακούτε πολύ συχνά, από τον γιατρό, τον διατροφολόγο ή τον γυμναστή σας, ωστόσο το πιθανότερο είναι ότι έχετε πέσει κι εσείς «θύματα» των μύθων για τη χοληστερόλη. Μάθετε τι ισχύει και τι όχι στο άρθρο που ακολουθεί. 

Μύθος Πρώτος: Τα αβγά ανεβάζουν τη χοληστερόλη

Είναι αλήθεια πως τα αβγά είναι πλούσια σε διατροφική χοληστερόλη (περίπου 200 mg), ωστόσο αυτή η χοληστερόλη δεν είναι όσο «επικίνδυνη» θεωρούνταν παλαιότερα. Μόνο μία ποσότητα χοληστερόλης των τροφών καταλήγει ως χοληστερόλη στο αίμα μας. Όταν, μάλιστα, η πρόσληψη διατροφικής χοληστερόλης αυξάνεται, ο οργανισμός παράγει από μόνος του λιγότερη χοληστερόλη.
Χωρίς αυτό να σημαίνει ότι πρέπει να το παρακάνετε, το να τρώτε δύο αβγά μία με δύο φορές την εβδομάδα δεν είναι απαραίτητα κάτι επικίνδυνο. Κατ’ ακρίβεια, τα αβγά είναι εξαιρετική πηγή πρωτεΐνης και περιέχει ακόρεστα λιπαρά, που θεωρούνται «καλά λιπαρά».


Μύθος Δεύτερος: Τα παιδιά δεν μπορούν να έχουν ψηλή χοληστερόλη

Πολλοί άνθρωποι πιστεύουν ότι η υψηλή χοληστερόλη είναι κάτι που απασχολεί μόνο τους μεσήλικες. Η έρευνα, ωστόσο, έδειξε ότι η αθηροσκλήρωση (η στένωση των αρτηριών που οδηγεί σε καρδιακή προσβολή) είναι μια διαδικασία που μπορεί να ξεκινήσει και από την ηλικία των οχτώ ετών. Οι ειδικοί, μάλιστα, συστήνουν τα παιδιά που είναι υπέρβαρα, έχουν υπέρταση ή οικογενειακό ιστορικό καρδιακών παθήσεων, να ελέγχουν τα επίπεδα χοληστερόλης τους από την ηλικία των δύο.


Μύθος Τρίτος: Ένα τρόφιμο με 0mg χοληστερόλης είναι καλό για την καρδιά

Η μέτρηση της χοληστερόλης στην ετικέτα ενός τροφίμου, δείχνει τη διατροφική χοληστερόλη: μόνο ένα από τα πράγματα που μπορούν να ανεβάσουν τα επίπεδα χοληστερόλης στο αίμα. Αν κάτι έχει μεγαλύτερο αντίκτυπο στην «κακή χοληστερόλη» (LDL) που προκαλεί την αθηροσκλήρωση, αυτά είναι τα κορεσμένα λίπη που παίρνουμε από τα ζωικά και γαλακτοκομικά προϊόντα.



Μύθος Τέταρτος: Η χοληστερόλη είναι πάντα κάτι κακό
Μπορεί να έχουμε συνηθίσει τον όσο «χοληστερόλη» ως κάτι κακό, όμως η πραγματικότητα είναι πιο περίπλοκη. Η υψηλή χοληστερόλη είναι επικίνδυνη, η χοληστερόλη αυτή καθαυτή, όμως, είναι απαραίτητη για πολλές σωματικές διεργασίες. Ο ρόλος που παίζει η χοληστερόλη για τις καρδιακές παθήσεις είναι συχνά παρεξηγημένος. Η χοληστερόλη μεταφέρεται μέσω της κυκλοφορίας του αίματος απόλιποπρωτεΐνες υψηλής πυκνότητας (HDL) και λιποπρωτεΐνες χαμηλής πυκνότητας (LDL). Οι τελευταίες (LDL) είναι που ευθύνονται για την αθηροσκλήρωση.

insite.com.cy

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου