Τετάρτη 21 Μαρτίου 2012

Πώς να ανακουφίσετε τα ερεθισμένα μάτια


Αποτελεί πρόβλημα για πολλούς, ιδιαίτερα με την έλευση της άνοιξης. Μπορεί να αισθανθείτε τα μάτια σας να τσούζουν  και να δακρύζουν ή να προσέξετε κοκκινίλες, και φαγούρα. Οι αιτίες που προκαλούν αυτή την ενόχληση είναι πολλές. Πιο κοινές αιτίες είναι οι αλλεργίες στη σκόνη, τη γύρη και τον καπνό, ενώ πολλές φορές έχουμε να κάνουμε με φλεγμονές που προκαλούνται από μικρόβια. 

Εφόσον τα συμπτώματα επιμένουν, συστήνεται η επίσκεψη στον οφθαλμίατρο. Εκείνος, ως ειδικός, θα ορίσει και την απαραίτητη θεραπεία για τα ερεθισμένα μάτια. Μπορούμε, ωστόσο, να σας δώσουμε ορισμένες γενικές χρήσιμες συμβουλές:

- Τα τεχνητά δάκρυα μπορούν να σας προσφέρουν ανακούφιση. Αν ο ερεθισμός ευθύνεται σε αλλεργία, χρησιμοποιήστε τα δάκρυα κρύα (σε θερμοκρασία ψυγείου), μαζί με κρύες κομπρέσες, συχνά μέσα στην ημέρα.
- Οι κυρίες, αποφύγετε τη χρήση καλλυντικών σε αυτή την περιοχή, καθώς μπορεί να επιδεινώσουν τα συμπτώματα. Προτιμήστε υποαλλεργικά καλλυντικά.
- Μην τρίβετε τα μάτια σας με τα χέρια ή χαρτομάντιλα. Ακόμη, μην παραλείπετε να κρατάτε τα χέρια καθαρά, πλένοντάς τα τακτικά με νερό και σαπούνι.
- Μην παραλείπετε να φοράτε τα γυαλιά του ήλιου σας, για προστασία από τον ήλιο αλλά και τον άνεμο. Επίσης, όταν οδηγείτε έχετε τα παράθυρα κλειστά.
- Αν γνωρίζετε ότι έχετε αλλεργία στη γύρη, αποφύγετε τα δάση και τους κήπους. Ακόμη, αποφύγετε τους κλειστούς χώρους αν σας ενοχλεί ο καπνός. Αν οι ίδιοι είστε καπνιστές, καπνίζετε σε εξωτερικό χώρο.
- Μην δουλεύετε για πολλή ώρα στον υπολογιστή χωρίς διαλείμματα.
- Αν φοράτε φακούς επαφής, αποφύγετε να τους φορέσετε μέχρι να περιοριστεί η ενόχληση. Πιθανόν να χρειαστεί να τους αντικαταστήσετε.
- Μην χρησιμοποιείτε κολλύρια που είχατε ανοίξει παλαιότερα.


InSite TipΜην παραλείψετε να επισκεφθείτε τον οφθαλμίατρό σας αν τα συμπτώματα δεν υποχωρούν ή χειροτερεύουν. Συμβουλευτείτε τον οπωσδήποτε, και ακολουθήστε πιστά την αγωγή που θα σας χορηγηθεί, ειδικά αν υποφέρετε από πρήξιμο, δακρύρροια, πόνο ή ενοχλήσεις στην όραση.

insite.com.cy

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου