Παρασκευή 23 Μαρτίου 2012

Οι πιέσεις ακτιβιστών «επιβράδυναν» τις εισαγωγές πειραματόζωων


Μερικοί από τους σημαντικότερους επιστήμονες του κόσμου προειδοποιούν ότι η πίεση από ακτιβιστές υπέρ των δικαιωμάτων των ζώων, προκαλεί πολύ σοβαρά προβλήματα με τη μείωση του αριθμού των ζώων που εισέρχονται στη Βρετανία για έρευνα. Οι περισσότερες εταιρείες εκμετάλλευσης οχηματαγωγών πλοίων, καθώς και όλες οι αεροπορικές εταιρείες έχουν σταματήσει τις εισαγωγές ζώων που προορίζονται για ερευνητικά εργαστήρια. 

Ο πρώην υπουργός επιστημών της Μεγάλης Βρετάνιας, Λόρδος Drayson, δήλωσε ότι χωρίς τις διεξαγωγές τέτοιων ερευνών «δεν είναι δυνατόν να αναπτυχθούν νέα φάρμακα».
Ωστόσο, σύμφωνα με τον παγκόσμιο οργανισμό προστασίας των δικαιωμάτων των ζώων «Peta» υποστηρίζεται ότι το 90% των φαρμάκων που χορηγήθηκαν στα ζώα δεν είχαν κανένα επιτυχές αποτέλεσμα πάνω στους ανθρώπους.

Όπως υποστηρίζει ο Alistair Currie, ακτιβιστής του οργανισμού «Peta», οι επιστήμονες θα πρέπει να προσπαθήσουν περισσότερο στο να εφεύρουν εναλλακτικές λύσεις αντί για τα πειράματα σε ζώα.

«Τα φάρμακα αυτά αποδεικνύονται είτε ανασφαλή ή είτε απλά αναποτελεσματικά», τονίζει ο Currie, «ενώ αυτό που παρατηρείται τα τελευταία 15 χρόνια είναι ότι αν και αυξάνεται ο αριθμός των ζώων, ο αριθμός των νέων φαρμάκων μειώνεται».

Ο Λόρδος Drayson, ο οποίος ήταν πρωθυπουργός υπό την τελευταία κυβέρνηση του Εργατικού Κόμματος, ανέφερε ότι οι έρευνες πάνω στα ζώα «ήταν και θα είναι δυστυχώς απαραίτητες» και ότι «οι άνθρωποι θα υποφέρουν και πεθαίνουν» χωρίς αυτές. Παρόλα αυτά οι αριθμοί σοκάρουν, αφού κάθε χρόνο τουλάχιστον 15.000 ζώα, κυρίως ποντίκια, εισάγονται στη Μεγάλη Βρετανία για επιστημονικές έρευνες.


Οι χιμπατζήδες «Macaques» συγκαταλέγονται μεταξύ των θηλαστικών όπου χρησιμοποιούνται πιο συχνά για ιατρικές έρευνες, όπως για παράδειγμα την παρασκευή εμβολίων για τον ιό HIV.


Το κατά πόσο πρέπει ή δεν πρέπει να σταματήσουν τα πειράματα πάνω στα ζώα, τα σχόλια δικά σας…

bbc.co.uk

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου