Παρασκευή 24 Φεβρουαρίου 2012

Τέσσερις απαντήσεις για τις ευρυαγγείες

Ευρυαγγείες ονομάζουμε τα διογκωμένα μικρά αγγεία στα πόδια. Κατά κύριο λόγο αποτελούν αισθητικό πρόβλημα κι όχι κυκλοφορικό. Ωστόσο υπάρχει τρόπος να αντιμετωπιστούν ανώδυνα. Σήμερα θα δώσουμε απαντήσεις σε τέσσερις κοινές απορίες σχετικά με τις ευρυαγγείες.

Ποια η αιτία;
Η εμφάνιση αυτών των μικρών διογκωμένων αγγείων με κόκκινο ή μπλε χρώμα, οφείλεται κυρίως σε κληρονομικούς λόγους. Άλλοι παράγονται που μπορεί να ευθύνονται για αυτή την όψη «ιστού αράχνης» κάτω από το δέρμα, είναι η παχυσαρκία, η έλλειψη άσκησης, η κακή διατροφή, τα αντισυλληπτικά, το κάπνισμα και η ορθοστασία.
Οι ευρυαγγείες συνήθως δεν συνοδεύονται από άλλα συμπτώματα, ωστόσο όταν συμπίπτουν με προβλήματα μεγαλύτερων αγγείων, μπορεί να προκαλέσουν την αίσθηση πρηξίματος ή πόνου ή την ιδέα ότι τα πόδια μας «καίγονται».


Πού εμφανίζονται;
Οι ευρυαγγείες εμφανίζονται κυρίως όπου υπάρχει πολύ λίπος, και συνήθως στα πόδια. Η συχνότητα εμφάνισης είναι μεγαλύτερη στις γυναίκες άνω των 40, καθώς τότε το λίπος τείνει να είναι περισσότερο σε περιοχές όπως τους μηρούς, τους γλουτούς και τους μαστούς.

Τι σχέση έχουν με τους κιρσούς;
Οι ευρυαγγείες δεν έχουν σχέση με τους κιρσούς. Οι κιρσοί είναι φλεβικοί νόσος που εμφανίζεται συνήθως στην εσωτερική πλευρά του ποδιού. Ενώ οι ευρυαγγείες μοιάζουν με ιστούς αράχνης, οι κιρσοί θυμίζουν κορδόνι, ενώ μπορεί σε ορισμένες να είναι και επίπονοι.  

Υπάρχει θεραπεία;
Οι πιο διαδεδομένες θεραπείες για τις ευρυαγγείες είναι δύο: το λέιζερ και η σκληροθεραπεία. Οι σκληρυντικές ενέσεις γίνονται με τη χρήση πολύ λεπτών βελόνων που εισέρχονται στο αγγείο και το θρομβώνουν εξαφανίζοντας τα σημάδια. Πρόκειται για μια ακίνδυνη μέθοδο. Η θεραπεία συμπληρώνεται με την εφαρμογή ελαστικού καλτσόν για λίγες μέρες.  
Η δεύτερη διαδεδομένη λύση για τις ευρυαγγείες είναι η χρήση λέιζερ. Το λέιζερ θρομβώνει τα αγγεία, σβήνοντας έτσι τα σημάδια των ευρυαγγείων ύστερα από λίγες ημέρες. Οι συνεδρίες που χρειάζονται κυμαίνονται από μία έως τρεις. Η μέθοδος αυτή ενδείκνυται όταν η διάμετρος των τριχοειδών αγγείων είναι έως ένα χιλιοστό. 


insite.com.cy

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου