Δευτέρα 20 Φεβρουαρίου 2012

Βουλωμένη Μύτη. Ξεφορτώσου την!


Πρόκειται για ένα ενοχλητικό σύμπτωμα που ταλαιπωρεί αρκετούς ανθρώπους, ιδιαίτερα τον χειμώνα. Η βουλωμένη μύτη μπορεί να κάνει τη ζωή σας δύσκολη, αφού εμποδίζει τον ύπνο. Το αποτέλεσμα; Αισθάνεστε υπνηλία και κούραση την επόμενη ημέρα. Ευτυχώς υπάρχουν μερικές εύκολες λύσεις για να ξεφορτωθείτε τη βουλωμένη μύτη.

Τοποθετήστε μια ζεστή κομπρέσα γύρω από το λαιμό, τη μύτη, τα μάτια και τα μάγουλα. Η ζεστασιά της πετσέτας θα σας ανακουφίσει.

Έχει επίσης αποδειχθεί ότι ένα ζεστό ντους βοηθά σε περίπτωση βουλωμένης μύτης. Εισπνέοντας τον ατμό από το ζεστό νερό οι ρινικές εκκρίσεις αποβάλλονται ευκολότερα. Εναλλακτικά, γεμίστε ένα πιάτο με ζεστό νερό, καλύψτε το κεφάλι σας με μια πετσέτα και εισπνεύστε πάνω από το πιάτο τους ατμούς. Δέκα λεπτά είναι αρκετά για να σας ανακουφίσουν. Για εισπνοές χρησιμοποιείται, ακόμη, λάδι ευκαλύπτου, αφού θεωρείται ότι βοηθάει σε περιπτώσεις κοινού κρυολογήματος και λοιμώξεων του αναπνευστικού.

Φροντίστε να ενυδατώνετε τον οργανισμό πίνοντας πολλά υγρά. Η επαρκής ενυδάτωση περιορίζει τη ρινική απόφραξη.

Αποφύγετε το κάπνισμα. Αν δεν είστε καπνιστής, αποφύγετε τη συναναστροφή με καπνιστές, αφού ακόμη και το παθητικό κάπνισμα μπορεί να επιδεινώσει την κατάστασή σας.

Να θυμάστε ακόμη ότι ο ξηρός αέρας μπορεί να επιβαρύνει τον ερεθισμό της μύτης. Αν λοιπόν έχετε τη δυνατότητα, κοιμηθείτε με έναν υγραντήρα στο δωμάτιο για να αποβάλλονται πιο εύκολα οι ρινικές εκκρίσεις.

Τέλος, σας αναφέρουμε την παλιά συνταγή: αλατόνερο! Αφού αναμείξετε μια κουταλιά αλάτι σε ένα φλιτζάνι με χλιαρό νερό, κρατώντας το κεφάλι προς τα πίσω εισάγετε λίγες σταγόνες στη μύτη με τη βοήθεια σταγονόμετρου. Το διάλυμα καθαρίζει την αναπνευστική οδό.

Το περιεχόμενο των άρθρων υγείας είναι μόνο για ενημερωτικό σκοπό. Κατ’ ουδένα λόγο δεν θα πρέπει να αντικαθιστά οποιαδήποτε διάγνωση ή θεραπεία που χορηγείται από τον γιατρό σας.


insite.com.cy

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου