Τρίτη 14 Φεβρουαρίου 2012

Γιορτάστε την Ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου με τα παιδιά σας





Ανεξάρτητα αν τα παιδιά σας πλέουν σε πελάγη ευτυχίας ή αν είναι σε φάση ερωτικής απογοήτευσης, η Ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου προσφέρεται για να μιλήσετε στα παιδιά σας για τα συναισθήματα, την ευχαρίστηση του να προσφέρεις και να λαμβάνεις χαρά. Παρακάτω θα βρείτε συμβουλές για το πώς να αρχίσετε αυτή την κάπως δύσκολη συζήτηση. 

1. Μιλήστε ελεύθερα στα παιδιά σας για το πώς αισθάνεστε για την Ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου. Αν είναι μία μέρα που σας ευχαριστεί, μοιραστείτε την χαρά σας μαζί τους. Αν προτιμάτε να μην την γιορτάσετε, μιλήστε τους και πάλι. 

2. Αφήστε τα παιδιά να αποφασίσουν μόνα τους για το αν θα δώσουν κάρτες ή όχι. Θα τους βοηθήσει να αναλάβουν και άλλου είδους ευθύνες. Συμβουλέψτε τους να στείλουν τις κάρτες για να μην προκαλέσουν θλίψη σε κάποια άτομα. Μπορείτε να τους εξηγήσετε για τα συναισθήματα απόρριψης και απογοήτευσης και πώς να μην τα προκαλούν σε άλλους ανθρώπους. Έτσι θα μάθουν να σκέπτονται και τις συνέπειες των πράξεων τους. 

3. Όποτε τα παιδιά σας επιστρέφουν σπίτι με πληγωμένα συναισθήματα είναι πολύ σημαντικό να τα ακούσετε προσεκτικά και να τους επισημάνετε πως σέβεστε αυτό που αισθάνονται. Μερικές φορές στην προσπάθεια μας να κάνουμε τα παιδιά μας να νιώσουν καλύτερα, καταλήγουμε να μειώνουμε ή να απορρίπτουμε τα συναισθήματα τους. 

4. Μία κάρτα του Αγίου Βαλεντίνου από ένα άτομο του αντίθετου φύλλου μπορεί να προκαλέσει γελάκια και ντροπή στα παιδιά σας. Μπορεί είτε να νιώσουν άσχημα είτε πολύ ευχαριστημένα. Όσο γλυκές και αστείες μπορεί να μας φαίνονται αυτές οι ανταλλαγές καρτών, να θυμάστε πως τα αισθήματα των παιδιών μας μπορεί να πληγωθούν άσχημα από τα πειράγματά μας. Είναι πάντα καλύτερο να περιορίζουμε τις αντιδράσεις μας σε αυτές που τα παιδιά μας μπορούν να ανεχτούν χωρίς πρόβλημα. 

5. Πολλοί γονείς ενθαρρύνουν τα παιδιά τους να φτιάχνουν τις δικές τους κάρτες. Αυτό είναι μια πολύ καλή ιδέα αλλά φροντίστε να αρχίσετε την προετοιμασία από νωρίς για να μπορέσουν να τις στείλουν στην ώρα τους. 

6. Μπορεί η δασκάλα του παιδιού σας, ή το παιδί σας να επιλέξει, να προτείνει να στείλουν κάρτες Αγίου Βαλεντίνου σε όλα τα παιδιά της τάξης. Ακόμη και τότε το παιδί σας είναι φυσικό να συμπαθεί μερικά παιδιά από την τάξη περισσότερο από τα άλλα. Εδώ μπορείτε να του επισημάνετε πώς να προσφέρει ένα δώρο ή μία κάρτα αποφεύγοντας να πληγώσει τα συναισθήματα των άλλων. Είναι ένας καλός τρόπος για να βοηθήσετε τα παιδιά σας να αρχίσουν να σκέφτονται για θέματα όπως η ειλικρίνεια, η υπευθυνότητα, η γενναιοδωρία και η δικαιοσύνη. 

Για να νιώσουν καλύτερα τα παιδιά σας με την ιδέα της συζήτησης για ένα τόσο λεπτό θέμα όπως οι σχέσεις και ο έρωτας αρχίστε με το να τους περιγράφετε πως άρχισε η δική σας σχέση ή για κάποιο αστείο περιστατικό που σας έχει συμβεί αυτήν τη μέρα στο παρελθόν. 
Έτσι όχι μόνο θα τα κάνετε να νιώσουν πιο ευχάριστα αλλά και θα θυμηθείτε και δικές σας όμορφες στιγμές. 



(To ρεπορτάζ έχει συνταχθεί από έρευνα της αρχισυνταξίας του blog. Αν θα δημοσιευθεί από οποιονδήποτε αναγνώστη, παρακαλώ να δημοσιευθεί το link και η ονομασία του blog μας.)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου