Πέμπτη 9 Φεβρουαρίου 2012

Ινομυαλγία: Τι είναι και πώς αντιμετωπίζεται;


Πρόκειται για έναν όρο που ίσως δεν ακούμε συχνά. Τι ονομάζουμε ινομυαλγία; Ποια τα συμπτώματα αυτής της κοινής πάθησης, που μπορεί ωστόσο να επηρεάσει σημαντικά την καθημερινή μας ζωή και τις προσωπικές μας σχέσεις; Μάθετε στο άρθρο που ακολουθεί.   

Τι είναι η ινομυαλγία;
Η ινομυαλγία είναι μια μορφή ρευματισμού που προσβάλει τους μυς και τους συνδέσμους. Ο ασθενής με ινομυαλγία αισθάνεται πόνο και ακαμψία στους μυς. Η διάγνωση δεν γίνεται με εξέταση x-ray ή αιματολογικές εξετάσεις, αλλά με φυσική εξέταση και με βάση πάντα τα συμπτώματα του ασθενή. Παρόλο που η ινομυαλγία δεν προσβάλλει τις αρθρώσεις ή τα όργανα, ο πόνος και η κόπωση που βιώνει ο ασθενής έχουν σημαντική επίδραση στην καθημερινή του ζωή.   


 
Ποια τα συμπτώματα της ινομυαλγίας;
Το βασικό σύμπτωμα της ινομυαλγίας είναι ο μυϊκός πόνος, συνοδευόμενος συνήθως από κόπωση, προβλήματα ύπνου, άγχος ή κατάθλιψη, και τέλος η ύπαρξη ορισμένων «ευαίσθητων σημείων».

Τι είναι τα «ευαίσθητα σημεία»;
Οι άνθρωποι με ινομυαλγία αισθάνονται πόνο όταν ασκηθεί πίεση σε ορισμένα σημεία του σώματός τους. Η πιο κάτω εικόνα δείχνει 18 πιθανά «ευαίσθητα σημεία» στο ανθρώπινο σώμα.


Ποιοι έχουν τάση για ινομυαλγία;  
Αν και δεν έχει προσδιοριστεί γιατί, οι γυναίκες έχουν 10 φορές περισσότερες πιθανότητες να αναπτύξουν ινομυαλγία. Μεγαλύτερες πιθανότητες έχουν οι γυναίκες από την ηλικία των 25 μέχρι τα 60. Ορισμένοι ερευνητές θεωρούν πως η πάθηση μπορεί να οφείλεται και σε γενετικούς λόγους, δεν έχει βρεθεί όμως συγκεκριμένο γονίδιο που ευθύνεται για την ινομυαλγία.


Ινομυαλγία και κόπωση  
Μετά από τον μυϊκό πόνο, το πιο κοινό σύμπτωμα της ινομυαλγίας είναι η κόπωση. Δεν μιλάμε βέβαια για τη φυσιολογική κούραση της ημέρας, αλλά για ένα παρατεταμένο από το πρωί, ακόμη κι αν έχουν περάσει πολλές ώρες στο κρεβάτι.    

Τι προκαλεί την ινομυαλγία;  
Υπάρχουν πολλές θεωρίες σχετικά με τις αιτίες εμφάνισης της ινομυαλγίας. Ορισμένοι γιατροί θεωρούν ένα τραυματικό γεγονός ή το χρόνιο άγχος κάνουν τον άνθρωπο πιο επιρρεπή στην πάθηση αυτή. Οι περισσότεροι ειδικοί συμφωνούν ότι η ινομυαλγία είναι μάλλον αποτέλεσμα ενός συνδυασμού παραγόντων.  

Πώς αντιμετωπίζεται;  
Παλαιότερα η ινομυαλγία αντιμετωπιζόταν αποκλειστικά από ρευματολόγους. Σήμερα το θέμα απασχολεί και άλλες ειδικότητες. Ο στόχος της θεραπείας είναι να ελαχιστοποιηθεί ο πόνος, οι διαταραχές του ύπνου και της διάθεσης. Ο γιατρός σας μπορεί να σας συστήσει μια φαρμακευτική αγωγή (από παυσίπονο μέχρι συνταγογραφούμενο φάρμακο) για να βοηθήσει με αυτά τα συμπτώματα.   
Ακόμη, η άσκηση μπορεί να βοηθήσει στη μείωση του πόνου. Άσκηση τρεις φορές την εβδομάδα μπορεί να συμβάλει στην ανακούφιση από την κόπωση ή την κατάθλιψη. Ωστόσο επιβάλλεται να λάβετε την έγκριση του γιατρού σας, γιατί είναι σημαντικό να μην το παρακάνετε.   
Ορισμένοι ειδικοί υποστηρίζουν ότι και η διατροφή παίζει σημαντικό ρόλο στην αντιμετώπιση της ινομυαλγίας. Συγκεκριμένες τροφές, συμπεριλαμβανομένης και της καφεΐνης, φαίνεται να εντείνουν τα συμπτώματα σε μερικούς ανθρώπους. Για να ανακαλύψετε τις τροφές που πιθανόν να σας πειράζουν, προσπαθήστε να τις αποκλείετε από τη διατροφή σας μία-μία, καταγράφοντας παράλληλα τα αποτελέσματα κάθε αλλαγής στη διατροφή σας.   
Τέλος, το στρες θεωρείται από πολλούς «συνήθης ύποπτος» όσον αφορά στην ινομυαλγία. Προσπαθήστε όσο είναι δυνατό να μειώσετε το στρες με τους εξής τρόπους: Προσδιορίστε ποιες καταστάσεις σας αγχώνουν (στη δουλειά και στο σπίτι)και βρείτε τρόπους να κάνετε αυτές τις καταστάσεις λιγότερο αγχωτικές, αξιοποιώντας διάφορες μεθόδους χαλάρωσης.

insite.com.cy

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου