Πέμπτη 23 Φεβρουαρίου 2012

Μια οικογένεια χρώματος μπλε!


Δεν πρόκειται για Photoshop, αλλά για πραγματική νόσο! Στα Απαλάχια όρη στηρίζεται ένα ιατρικό παράδοξο, το οποίο είναι τόσο ασυνήθιστο που αρχικά φαίνεται σαν μια τεράστια απάτη. Γυρνάμε πίσω στο 1800, όπου μια απομονωμένη οικογένεια στο ανατολικό Κεντάκι, με γαλλικές ρίζες, βίωνε μια άκρως περίεργη κατάσταση, καθώς τα παιδιά που γεννιούνταν είχαν μπλε… επιδερμίδα! Αποτέλεσμα της επιμειξίας και ενδογαμίας, τα μέλη της οικογένειας Fugate γεννήθηκαν με μια σπάνια πάθηση που οδηγούσε στον αποχρωματισμό της επιδερμίδας τους. 

Το μυστήριο πίσω από την μπλε οικογένεια, που έχει μπερδέψει και εκπλήξει χιλιάδες ανθρώπους, φαίνεται ότι επιτέλους λύθηκε. Κοιτάζοντας το πορτρέτο, φαίνεται λες και έχει δεχτεί η φωτογραφία επεξεργασία από το Photoshop! Ωστόσο, η επιστήμη αποδεικνύει ότι πρόκειται  αληθινό γεγονός. Η πάθηση ονομάζεται μεθαιμοσφαιριναιμία (γνωστή και ως met-H) και μειώνει την ικανότητα του ατόμου να μεταφέρει οξυγόνο στο αίμα του. Ως αποτέλεσμα, το αίμα του είναι πιο σκούρο από εκείνο που συναντάμε συνήθως στις φλέβες των ανθρώπων.
Η οικογένεια Fugate ζούσε σε μια τόσο απομονωμένη περιοχή, αλληλοπαντρευόταν με τη γειτονική οικογένεια για γενεές, κάτι που σημαίνει «φτωχή» ανταλλαγή γονιδίων και συχνότερη εμφάνιση του γονιδίου met-H. Εκτός από τον πλήρη αποχρωματισμό του δέρματος, δεν εντοπίζονται άλλα σοβαρά προβλήματα που να σχετίζονται με τη νόσο. 



offsite.com.cy

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου