Παρασκευή 27 Ιανουαρίου 2012

Ανησυχία για το ηφαίστειο της Σαντορίνης



Ανησυχία προκαλούν οι δηλώσεις του καθηγητή του εργαστηρίου γεωφυσικής και σεισμολογίας του ΤΕΙ Κρήτης, Φ. Βαλλινάτου, ο οποίος αναφερόμενος στην πρωινή ισχυρή σεισμική δόνηση είπε στο cretalive: «Ο σεισμός δεν προειδοποιεί, το ηφαίστειο όμως προειδοποιεί»! Ο κ. Βαλλιανάτος ανέφερε ότι ο σεισμός είναι ένας φυσιολογικός σεισμός για τα δεδομένα της Κρήτης, όμως προκαλεί προβληματισμό η ιδιαίτερη σεισμική δραστηριότητα στο Αιγαίο. «Αυτό που μας προβληματίζει είναι ότι αρχίζει να φουσκώνει… το κέικ της Σαντορίνης», είπε ο Φ.Βαλλιανάτος, παρομοιάζοντας το ηφαίστειο με ένα κέικ, ενώ πρόσθεσε πως έχει «φουσκώσει» επικίνδυνα. Περισσότερα εδώ.
Ο κ. Βαλλιανάτος τόνισε ότι το τελευταίο 6μηνο καταγράφεται έντονη σεισμική δραστηριότητα, γεγονός που δείχνει ότι «κάτι συμβαίνει».
Μάλιστα, ο καθηγητής αποκάλυψε ότι οι Αρχές έχουν ειδοποιηθεί για ένα τέτοιο φαινόμενο, ενώ οι πολίτες θα πρέπει να είναι έτοιμοι και να έχουν εξετάσει ενδεχόμενο διαφυγής, καθώς σε μια τέτοια περίπτωση θα επηρεαστούν τα αεροπορικά δρομολόγια. Ο καθηγητής αναφέρθηκε στην ευρύτερη σεισμική δραστηριότητα που καταγράφεται το τελευταίο 6μηνο στην περιοχή της Σαντορίνης, όπου μόνο το τελευταίο 24ωρο έχουν σημειωθεί 20 σεισμικές δονήσεις, εντάσεως ως και 3,5 ρίχτερ, οι οποίες, όμως, σύμφωνα με τον κ. Βαλλιανάτο συνιστούν μια προειδοποίηση ότι ενδέχεται «κάτι να συμβεί», ενώ παραπέμπει στη δεκαετία του ’50, οπότε είχε παρουσιαστεί ένα παρόμοιο φαινόμενο που είχε «φέρει» έναν πολύ ισχυρό σεισμό.
«Όταν παίρνει φωτιά το σπίτι του γείτονα, φυσικό είναι να ανησυχείς κι εσύ» – είπε ο Φ.Βαλλιανάτος, τονίζοντας ότι αν και οι σεισμοί δεν προειδοποιούν, το ηφαίστειο προειδοποιεί! Όπως είπε, οι αρχές έχουν ήδη ειδοποιηθεί, ενώ οι πολίτες θα πρέπει να είναι έτοιμοι και να έχουν εξετάσει σενάρια και τρόπους αντίδρασης, γιατί ακόμη και η πιο «απλή» εκδοχή, το να αρχίσει να βγαίνει τέφρα από το ηφαίστειο, θα έχει συνέπειες, επηρεάζοντας – αν μη τι άλλο – τα αεροπορικά δρομολόγια.
Star.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου